Achtergronden

Geef de achtergrond van je pagina, sectie of contentblok een kleur of voeg sfeervol achtergondbeeld toe.

• De instellingen voor de pagina-achtergrond open je via Paginainstellingen in de paarse balk bovenaan de pagina.
  • Of via het pagina-overzicht vanaf de pagina Editie bewerken, klik dan achter de pagina op de paarse knop.
  • De achtergrond voor een sectie stel je in via de knop 'Sectie instellen' linksbovenaan de sectie (tab Achtergrond)
  • De achtergrond van een contentblok (tekstblok) stel je in via tab Achtergrond van het blok.
Zonnebril

Achtergrond kleur of beeld

• Open de PAGINA INSTELLINGEN (via de paarse balk bovenin of via de paarse button achter de pagina in het overzicht) en scroll naar het onderdeel AChtergrond
  • Een achtergrondkleur; klik in het veld met het kleurnummer (bijv #fff333), de colorpicker wordt geopend en je kunt een nieuwe kleur aanwijzen, het nieuwe kleurnummer wordt in het veld geplaatst. Als je beschikt over de juiste kleuren in hexadeciamalen dan kun je ook direct het nummer in het veld plakken. Wanneer je het veld leeg laat zal de achtergrond wit worden.
  • Een achtergrondafbeelding invoegen, wijzigen of verwijderen;
    Klik op de paarse knop "Media toevoegen" of eerst op Verwijderen als je een afbeelding wilt vervangen.

De media manager wordt nu geopend. Kies een bestaande foto of upload eigen beeld via "bestand kiezen" bovenaan.
    Meer informatie over de media manager en het uploaden van foto's lees je hier.
  • Een achtergrondvideo: Voeg een mp4 bestand (van max. 64Mb) toe als achtergrondvideo. de achtergrondvideo is voor sfeer, er wordt geen geluid afgespeeld.
    Voor een informatieve video met geluid kun je beter een content-blok Video op de pagina toevoegen. Hiervoor kun je zowel een mp4 bestand als een Youtube link gebruiken. Lees meer over het content-blok video op deze pagina.

Een voorbeeld van een pagina met een achtergrondvideo uit de standaard templates
    Je hoeft niet altijd de achtergrondvideo te tonen in de header. Je kunt dat ook op een ander deel in de pagina doen. Bijvoorbeeld in een strook met een streamer eroverheen zoals in dit voorbeeld.

Instellingen

Onderstaande instellingen hebben alleen betrekking op de achtergrondafbeelding.
Als je de achtergrond afbeelding hebt toegevoegd kun je kijken of je nog iets moet wijzigen aan de instellingen, soms zijn de standaard-instellingen al goed, maar is een andere instelling beter bij het onderwerp van de foto.

• Achtergrondafbeelding gedrag:
    Scroll: de afbeelding scrollt mee met de content, na scrollen is de afbeelding uit beeld. Bekijk een voorbeeld
    Fixed: De afbeelding blijft staan, de content scrollt over de foto. De foto blijft altijd in beeld tenzij er conten overheen scrollt met een achtergrondkleur, deze verbergt dan de achtergrondfoto. Bekijk een voorbeeld
    De standaard-instelling is
    fixed.
    De opties local, initial en inherit tonen hetzelfde als scroll.
  • Achtergrond herhaling:
    Repeat: Dit gebruik je wanneer je achtergrondbeeld in een patroon wilt herhalen. Vul bij de Achtergrondafmeting een waarde in voor de breedte van de afbeelding, bijv: 20% auto. Bekijk een voorbeeld
    Repeat-x / Repeat-y: herhaling van het beeld alleen horizontaal (x) of alleen verticaal (y)
    No-repeat: geen herhaling, het beeld wordt maar 1x getoond. Dit is de instelling als je een beeldvullende achtergrondfoto wilt.
Afmeting en positie
  • Achtergrond-afmeting: plaats in dit veld 2 waarden, breedte en hoogte, met een spatie er tussen. Wil je de verhoudingen bewaren gebruik dan bij een van de 2 waarden "auto" (in de meeste gevallen gebruik je auto want je wilt de foto niet vervormen).
    Bijv 100% auto - de afbeelding wordt 100% breed en de hoogte van de afbeelding wordt automatisch in de juiste verhouding.
  • Achtergrond-positie: hiermee bepaal je de uitlijning van de foto op de pagina. De uitlijning horizontaal (x) Center en verticale uitlijning (y) Top zijn als standaard waarden ingevuld en vaak goed.
    • Achtergrondpositie-x: de uitlijning horizontaal; Left, Center of Right.
      Als de Achtergrond afmeting op 100% auto (100% breed) staat zal je geen verschil zien in de verschillende opties. Wel als de breedte minder ingesteld is als 100%.
      Laat je dit veld leeg dan ontstaat een horizontaal parallax effect; de afbeelding beweegt horizontaal wanneer je omlaag scrollt, zet de achtergrond-herhaling op repeat-x. Bekijk een voorbeeld van horizontale paralax
    • Achtergrondpositie-y: de uitlijning verticaal; Top, Center, Bottom
      Als het onderwerp op de foto wat ver naar onderen staat zou je de y-positie op Center kunnen zettten. De foto schuift dan iets meer naar boven.
      Let er bij gebruik van y-positie Bottom op dat er geen lege rand aan de bovenkant van het scherm ontstaat omdat de afbeelding te kort is.

Bekijk hieronder de 2 voorbeelden van de verschillende instellingen van de Achtergrondpositie. De achtergrond-afmeting is voor beiden 100% auto. De foto links met de standaard instelling: Center (x) Top (y), de foto rechts met instelling: Center (x) Center (y).

Background positie(y) desktop

Bekijk de pagina's van de voorbeelden hierboven

Responsive achtergrond

Op de desktop heeft een beeldscherm een liggend formaat. Wanneer je de pagina bekijkt op een mobiele telefoon zie je dezelfde pagina in staand formaat. Op beide schermformaten wordt de achtergrondafbeelding schermvullend weergegeven. De standaard-instellingen die hiervoor zorgen zijn voor desktop en mobiel precies omgekeerd, op desktop is de breedte 100%, op mobiel is juist de hoogte 100%:

De standaard-instellingen voor de achtergrond-afmeting:

• Achtergrond-afmeting desktopscherm: 100% auto (voorbeeld links)
    100% breed, hoogte past zich automatisch in verhouding aan
  • Achtergrond-afmeting mobiel scherm: auto 100% (voorbeeld rechts)
    100% hoog, breedte past zich automatisch in verhouding aan
Background position desktop and mobile default settings

Wanneer je een liggend fotoformaat gebruikt, zie je dat er op mobiel aan de zijkant een een groot deel van de foto wegvalt. Wanneer het onderwerp van de foto in het midden staat zal dit geen probleem zijn. Staat het onderwerp op de foto aan de linker of rechterkant dan kun je het onderwerp op mobiel scherm in beeld brengen door bij de instellingen Afmeting en positie responsive de horizontale positie (x) links of rechts in te stellen in plaats van gecentreerd.
Het hangt dus af van het onderwerp van de afbeelding welke instelling het meest geschikt is.

In het voorbeeld hieronder zie je de verschillende instellingen bij een verschillende onderwerp op de foto; de positie (x) ingesteld Right/ Center/ Left

Example mobile background positions

Linkerfoto uitlijning Rechts, middelstefoto uitlijning Center, rechterfoto met uitlijning Links

Testen op mobiel

Om te testen hoe de pagina er op mobiel scherm uitziet kun je de pagina publiceren en de link op je mobiel bekijken. Dat is uiteindelijk altijd verstandig om te doen, maar tijdens het bewerken van je pagina wil je natuurlijk ook snel even kunnen zien of de instellingen die je gedaan hebt goed zijn voor mobiele weergave. Je kun hiervoor je browser gebruiken:

Zet de pagina op VOORBEELD

• In Chrome klik op de 3 puntjes   rechtsboven in de browser
    Kies Meer hulprogramma's > hulprogramma's  voor ontwikkelaars
    Of de
    sneltoets F12
    Klik op het kleine icon Icon Chrome responsive in het balkje boven de code
    Boven het voorbeeldscherm zie je instellingen om verschillende schermformaten te testen
  • In Firefox open je het menu  rechtsboven in de browser en kiest Meer hulpmiddelen > Responsive Design Mode.
    Of de
    sneltoetsen Ctrl + Shift + M
    Boven het voorbeeldscherm zie je instellingen om verschillende schermformaten te testen
  • In Safari kies je Enter Responsive Design Mode van het Develop menu.
    Of de
    sneltoetsen ⌃⌘R
Zoom

Voor een meer levendige weergave kun je de achtergrondafbeelding een zoom-effect meegeven.

• Zoom in: stel een zoom-percentage in, bijv 20%. Doordat de afbeelding inzoomt van 100% naar 120% zal de afbeelding bij het eindresultaat delen aan de buitenkant missen.
  • Zoom uit: stel een zoom-percentage in, bijv 20%. De afbeelding zoomt uit van 120% naar 100%. Om het zoomen te beginnen met 120% stel je de achtergrond afmeting (background-size) in op 120% auto
Pagina instellingen - Zoom en achtergrond afmeting

Achtergrond van een sectie

Behalve de pagina kun je de secties ook een achtergrondafbeelding geven (kan ook beide). Je kunt ook een kleur geven aan de hele sectie of aan de afzonderlijke kolommen.

• Open de sectie door aan de linkerkant op de naam te klikken, of voeg een nieuwe sectie toe.
  • Achtergrondkleur: klik op de tab kleur en klik in het bovenste veld Achtergrondkleur om de hele sectie een kleur te geven, kies een kleur of plak de hexadecimale kleurnummer in het veld.
    De velden eronder zijn voor de afzonderlijke kolommen, deze hoef je alleen in te vullen als je deze verschillende kleuren wilt geven.
  • Achtergrondafbeelding: Klik op de tab achtergrond
    Klik op de knop Media toevoegen. De Media manager wordt geopend: kies een bestaand beeld of upload nieuw beeld
    Instellingen voor de achtergrondafbeelding
    De Instellingen zijn vergelijkbaar met de instellingen die hierboven beschreven zijn: Achtergrond-herhaling, Achtergrond-afbeelding gedrag, Achtergrond-positie en Achtergrond-afmeting. Er zijn voor de achtergrond van de sectie geen aparte instellingen voor mobiele weergave.

Voorbeelden in de standaard-templates

• Deze pagina heeft 5 secties met een achtergrondafbeelding fixed, de content in elke sectie scrollt over de achtergrondfoto.
  • Op deze pagina staat een sectie met een streamer, de sectie heeft een achtergrondafbeelding fixed, de streamer scrollt erover heen.