Edities

Mijn magzmaker > Beheer > Edities

• Een editie is binnen Magzmaker een container waarbinnen pagina's worden toegevoegd.
  • De naam van de editie wordt in de URL gebruikt: domeinnaam.com/editienaam/paginanaam.
  • Om een editie op te nemen in de kiosk, zet je in het editie-overzicht een vinkje achter de editie
    • NB. In de kiosk wordt de naam van de eerste pagina (de cover) getoond, niet de editienaam.
  • De laatst gemaakte editie (de bovenste in het overzicht) wordt in de kiosk groot getoond, de oudere edities klein. Om de volgorde in de kiosk te wijzigen kun je op de overzichts pagina Edities de edities met het icon  verslepen . Een actie op de overzichtspagina Edities moet altijd bevestigd worden door onderaan op de paarse knop Opslaan te klikken
Macrons

Editie Kopieren

bestaande editie kopiëren

Bewerken van een bestaande editie

• Klik op edities in het zijmenu
  • klik in de lijst op de editie die je wilt bewerken
    Klik vervolgens op de pagina die je wilt bewerken, meer informatie over het aanpassen van de pagina vind je op de pagina Pagina bewerken

Nieuwe editie

• Klik op edities in het zijmenu
  • Klik bovenaan op "+ Nieuwe editie maken"
  • Geef de editie een naam.
     De Editie is alleen een container waarbinnen je pagina's gaat toevoegen.
  • Nu de editie is gemaakt kun je pagina's gaan toevoegen
    Lees meer over het toevoegen van pagina's aan je editie op de pagina Pagina's en templates
Nieuwe editie maken

Editie-instellingen

In de editie-instellingen kun je instellen welk font je wilt gebruiken voor de tekst (body-tekst /koppen H1-H6) en het formaat ervan, je kunt je eigen logo instellen en een andere kleur voor je menubalk en overlay-menu kiezen.

Elke editie heeft zijn eigen editie-instellingen.
In Magzmaker worden de instellingen van je huisstijl ingesteld in de magazine-instelllingen: kleuren, fonts, logo's en voorkeur voor getoonde opties van het menu. Deze instellingen worden als basis gebruikt als je een nieuwe editie maakt (niet als je een editie kopieert) > Na aanmaken van de editie worden dit de editie-instellingen.

Deze editie-instellingen kun je aanpassen voor de betreffende editie, je kunt een ander font gebruiken of andere kleuren voor het menu. Deze aanpassingen hebben geen effect op andere edities of op de basis-magazine-instellingen.

De editie-instellingen kun je op verschillende plaatsen openen

• In het dashboard, klik op edities in het zijmenu > In het editie-overzicht klik je achter de betreffende editie op de paarse knop

• Als je een pagina aan het bewerken bent, kun je de editie-instellingen direct bereiken via de knop in de paarse balk bovenaan
    Editie-instellingen knoppen

De onderdelen van de editie-instellingen

Menu en logos

Klap het onderdeel open om wijzigen in logo's en kleuren in te stellen

Menubalk

• Het logo of beeldmerk dat rechtsonder in de menubalk komt stel je hier in. Gebruik een afbeelding in vierkant formaat (png, gif, jpg, jpeg). Je kunt dit leeg laten als je geen logo in de menubalk getoond wilt hebben.
    • Kleuren en transparatie van de menubalk
      Menu achtergrondkleur: kleur van de balk onderaan,
      Menu icon kleur: De kleur van de iconen op de menubalk
      Menu icon hover kleur: De kleur van de iconen wanneer je er met de muis overheen gaat en op klikt.
    • Menu transparantie: stel de transparantie in op 1 voor de volle kleur en bijv 0.8 voor een geringe transparantie, je ziet de inhoud van de pagina erdoor heen wanneer je omlaag scrollt.
    Editie instellingen menubalk en logo

Menu-overlay
    De menu-overlay opent wanneer je klikt op  (hamburger menu iconlinks onder in de menu balk. Voeg het logo toe voor aan de bovenkant van de menu-overlay. De kleuren van de menu-overlay stel je in op dezelfde manier als van de menubalk; achtergrondkleur, tekst en tekst-hover kleur.

Getoonde opties in menubalk en menu-overlay
    Het hamburger icon   wordt altijd getoond in de menubalk om de menu-overlay te openen.

Afbeelding verwijderd.

Wanneer je de menu-overlay opent staat standaard de tab Pagina's geopend waarin de pagina's van een editie worden getoond. Deze tab kan niet worden uitgezet.
    Onder de tab Edities worden andere edities getoond uit het magazine die ingesteld staan op "tonen in kiosk". De tab Zoeken bevat zoekfunctionaliteit, de tab Contact toont een klein contactformulier (nog in ontwikkeling).

Je kunt instellen welke tabs je getoond wilt hebben. De opties die je aanvinkt komen als icon in de menubalk en als tab in de menu-overlay
    Op mobiel wordt standaard alleen het hamburger icon getoond, optioneel kun je een of meerdere andere icons instellen die getoond mogen worden op mobiel.

Wanneer je Zoeken aanvinkt in menubalk en menu-overlay kunnen gebruikers van je magazine zoeken door alle edities die in de kiosk zijn geplaatst. Edities die (nog) niet in de kiosk staan worden niet in de zoekresultaten opgenomen.

Getoonde deelknoppen: hier geef je aan welke deelopties je wilt gebruiken. Deze worden getoond in de menu-overlay onder de tab Delen

Editie instellingen:  tabs in menu overlay instellen

Fonts en tekststijlen

Open de Editie-instellingen via de paarse balk bovenaan je pagina of vanuit het overzicht van de edities. Klap het onderdeel fonts en tekststijlen open

Hier vind je de instellingen voor de tekst en de koppen, deze instellingen kunnen worden aangepast voor de editie waarin je werkt, het heeft dan geen invloed op andere edities.

NB. Als je de Fonts en teksstijlen voor toekomstige edities wilt aanpassen, doe je dit binnen de Magazine-instellingen. Alle nieuwe edities zullen dan worden gemaakt op basis van de aangepaste Magazine-instellingen.

De standaard-instellingen zijn meestal goed. Het kan met sommige fonts afwijkend zijn, die tonen vrij groot of juist erg klein, dan is het mogelijk het formaat aan te passen.

• Font-familie; de naam van het font. Als er een eigen huisstijl-font is dan is dit vaak met het aanmaken van de installatie al ingesteld.
      Gebruikers met een Professional abonnement kunnen een ander lettertype inschakelen of een eigen font uploaden. Lees hier meer over fonts.
      Gebruikers met een Publisher abonnement kunnen een verzoek doen voor het aanpassen van het font, mocht bijv. het font van je huisstijl veranderen.
    • Font-afmeting; dit kan in pixels (= een vaste eenheid), %, em, vw (= een schaalbare eenheid)
      Het verschil tussen pixels en %/em/vw is dat gebruik van absolute eenheden zoals pixels minder goed kunnen meeschalen wanneer een tekst op het scherm wordt vergroot.
    • Responsive font-afmeting; dit wordt ingesteld in een percentage van de oorspronkelijke font-afmeting
    • Lijnhoogte; dit wordt ingesteld in een percentage van de font-hoogte
    • Font-dikte; dit maakt het font meer of minder dik, dit kan afhangen van de mogelijkheden van het font dat je gebruikt.
    • Kleur; je kunt hier de kleur van de body tekst en van de koppen instellen. De kleur die je hier hebt ingesteld kun je in de tekst-editor overschrijven met een tekst-stijl met een andere kleur.

Icoon voor externe link   instellen

Onder het veld voor het instellen van de font-family van de algemene (paragraaf) tekst zie je een checkbox Link icon. Als deze checkbox aangevinkt is zal achter alle externe linkjes in de editie dit icoon  worden getoond. Je kunt het per editie instellen.

Externe link instellen

SEO

Je kunt hier instellen of je je editie wilt laten indexeren. Dit is het registreren van pagina’s voor de database van de zoekmachines.
    Zonder indexatie verschijnt een editie niet in de zoekresultaten van de zoekmachines.
    De optie indexeren staat standaard aangevinkt omdat je in de meeste gevallen graag wilt dat de pagina's van je editie worden gevonden via een zoekmachine. Alle gepubliceerde pagina's in de editie worden geïndexeerd.
    Maar er kan ook een situatie zijn waarin je juist niet wilt dat de pagina's worden getoond in de zoekresultaten van zoekmachines, bijv. omdat de editie alleen bedoeld is voor je medewerkers. In dat geval kan je de indexering uitvinken.
    Niet-indexeren betekent niet dat de pagina niet geopend kan worden, wanneer je de url weet kun je de pagina openen.

Publiceren

Je kunt alle pagina's in je editie in een keer publiceren. Klik op het pijltje van de dropdown achter de editie en kies Alle pagina's publiceren.

Meer informatie vind je op de pagina Publiceren