Met een mooi en relevant beeld op je pagina is de lezer sneller geneigd het artikel te lezen en blijft de booschap beter hangen.

• Op een pagina in bewerk-modus voeg je het content-blok Afbeelding toe of je opent de instellingen van het blok om aanpassingen te doen.
  • Een content-blok staat altijd in een sectie. Als je begonnen bent met een lege pagina voeg dan eerst een sectie toe om daarna een afbeelding-blok toe te kunnen voegen. Lees hier meer over secties en hoe je die toevoegt.
2 vissen

Afbeelding toevoegen

Een nieuwe foto toevoegen of een bestaande foto vervangen

Ga naar de pagina waarop je het beeld wilt toevoegen of aanpassen en zorg dat de pagina in bewerk-modus staat. Bovenin de paarse balk kun je klikken op Terug naar bewerken om de pagina in bewerk-modus te zetten. Je ziet nu de hulplijnen van de secties op de pagina. Rechts van elk content-blok wordt de bewerk-knop  zichtbaar wanneer je met de muis over het betreffende blok gaat.

2 manieren om een afbeelding toe te voegen

Je kunt een nieuwe afbeelding op twee manieren op de pagina toevoegen:

1. Je start met een nieuw leeg blok, voegt een afbeelding toe en vult de  instellingen in.
  2. Via de Sectie bibliotheek voeg je snel en makkelijk een sectie met een afbeelding toe, de instellingen staan al ingevuld (maar kun je wijzigen als dat nodig is). Je hoeft alleen de afbeelding te vervangen.
    Je kunt in de bibliotheek kiezen voor verschillende opties; een sectie met de afbeelding gecentreerd of over de volle breedte of secties met 2 of meer kolommen gevuld met afbeeldingen voor een serie afbeeldingen naast elkaar.
Content toevoegen - 2 manieren

1. Leeg afbeelding-blok toevoegen

• Klik in de kolom van een sectie op + Add block > Kies Afbeelding. Nog geen sectie op de pagina? Voeg eerst een sectie toe
  • Klik in het geopende editscherm op de paarse knop Media toevoegen
Nieuwe afbeelding toevoegen

• De Media manager wordt geopend, je kunt een bestaande afbeelding kiezen uit de media manager of een nieuwe afbeelding uploaden.

2. Afbeelding toevoegen via de Sectie-bibliotheek

• Klik in het midden van de pagina op Sectie invoegen uit bibliotheek > Open de tab Custom sections > Kies bijv 1 column image centered.
Sectie bibliotheek - kies afbeelding

• De sectie met de een afbeelding wordt nu ingevoegd op de pagina. Je kunt nu de afbeelding aanpassen zoals beschreven bij Afbeelding vervangen
Afbeelding vervangen

Je wilt op een pagina met bestaande content de afbeelding vervangen of je hebt een sectie met afbeelding uit de sectie-bibliotheek ingevoegd:

• Zorg dat de pagina in bewerk-modus staat
  • Klik op  en dan op Instellen
  • Klik in het geopende editscherm op de paarse knop Verwijderen, daarna op Media toevoegen
  • De Media manager wordt geopend, je kunt een bestaande afbeelding kiezen uit de bibliotheek of een nieuwe afbeelding uploaden
Afbeelding aanpassen

Afbeelding uploaden

Uploaden en instellen in de Media manager

• Je kunt nieuw beeld uploaden. Klik bovenaan op de knop Bestand toevoegen en browse naar de afbeelding op je computer om deze in de Media manager toe te voegen.
    Je kunt één bestand uploaden van maximaal 12 MB.
    Toegestane types: png gif jpg jpeg.

Het bestandsformaat van de afbeelding wordt bij uploaden geoptimaliseerd voor online gebruik. De afbeeldingen op de pagina's zullen dus nooit te zwaar worden.
  • Bepaal het focuspunt van de foto (optioneel), verplaats hiervoor het witte kruis in de foto naar het centrum van het onderwerp. Dit zorgt ervoor dat wanneer de foto in een andere afmeting dan het origenele formaat wordt getoond dit punt wordt aangehouden als middelpunt.
    Wil je achteraf het focuspunt nog aanpassen dan kan dat via Mijn magzmaker > Beheer > Media manager. klik op  om het scherm met instellingen weer te openen.
  • Vul een tekst-alternatief in (verplicht) Geef een beschrijving wat er op de foto te zien is. Een goede alt-tekst geeft zoekmachines meer en duidelijker informatie over de afbeelding.
    De alt-tekst kan ook zichtbaar worden gemaakt als onderschrift bij de fotoalbums, dit doe je in de instellingen van het betreffende blok.
    Wil je achteraf de alt-tekst nog aanpassen dan kan dat via Mijn magzmaker > Beheer > Media manager. klik op  om het scherm met instellingen weer te openen.
Voorbeeld instellen focuspunt in media manager

Foto verhouding kiezen

Na het uploaden en invoegen van de foto kun je in het editscherm van het afbeelding-blok de verhouding van de afbeelding aanpassen als je dat wilt (je kunt ook de originele verhouding van de afbeelding behouden). Op die manier zou je van een orgineel staande foto een liggende foto kunnen maken.

• In de dropdown Beeldverhouding kies je de gewenste nieuwe verhouding
  • Het focuspunt zoals ingesteld bij het uploaden van de foto wordt het midden van de nieuwe verhouding.
Afbeelding verhouding

Afbeelding verwijderd.In het voorbeeld van de foto met de gele tulp staat in het origineel de tulp helemaal rechts. Met het focuspunt in het midden zou bij sommige beeldverhoudingen het onderwerp deels van de foto zijn gevallen, maar als bij het uploaden het focuspunt verplaatst is naar de gele knop van de tulp wordt dit deel bij elke beeldverhouding als midden aangehouden

Preview focuspunt bij verschillende beeldverhoudingen

Voorbeeld van foucuspunt bij verschillende beeldverhoudingen

• Wanneer je gebruik maakt van de standaard templates staat er altijd een beeldverhouding ingesteld zodat de opmaak van de pagina behouden blijft, maar je kunt de beeldverhouding altijd naar wens wijzigen.

Instellingen

Algemene instellingen
In het geopende editscherm kun je via de 4 tabs (Content / Settings / Animatie / Advanced) de algemene instellingen van het blok aanpassen.
Een beschrijving van de instellingen in de verschillende tabs vind je op de pagina pagina bewerken

Instellingen alleen in afbeelding-blok
Je kunt een onderschrift bij een afbeelding toevoegen in het veld Afbeelding titel onder het kopje Onderschrift. Met de optie Tekst uitlijning kun je het onderschrift links, rechts of gecentreerd onder de foto positioneren.

Afmeting en positie op de pagina

Je kunt afmeting en de positie van een afbeelding op de pagina op verschillende manieren maken. Lees hierover meer op de pagina Afmeting en positie:

Gratis stock foto's

Nog op zoek naar geschikt beeld? Kijk eens op deze sites voor gratis stockfoto's:

Of lees de blog De 15 beste stockfoto sites voor online magazines voor nog meer suggesties voor gratis en betaald stockbeeld.