Quickstart

Maak je eerste Magzmaker-editie in 5 stappen
Papieren bootjes

1 De structuur van Magzmaker

Met Magzmaker maak je alle soorten publicaties: magazines, whitepapers, jaarverslagen, brochures, presentaties, etc.

• Iedere publicatie binnen Magzmaker wordt een editie genoemd
  • Een editie bestaat uit opeenvolgende pagina's, van de cover tot de laatste pagina (dit in tegenstelling tot een gewone website die een boomstructuur heeft)
  • Een pagina is opgebouwd uit secties. Een sectie is een indeling van een gedeelte van de pagina in 1 tot 6 kolommen
  • Iedere kolom kan contentblokken bevatten
  • Een contentblok bevat een bepaald soort content:
    • Afbeelding
    • Tekstblok
    • Button
    • Video
    • Masonry-blok: Foto-overzicht met tegels in rijen onder elkaar
    • Slick slider-blok: Foto-overzicht met roterende foto's naast elkaar

2 Een editie aanmaken

Als eerste stap maak je een editie aan:

• Log in op je Magzmaker account ("URL-account.ext/user") met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Je bent nu in het dashboard van Magzmaker met links een overzicht van de verschillende functies binnen je account en rechts een overzicht van je edities.
    Afbeelding
    Dashboard
    Het Magzmaker dashboard

• Als je nog geen edities hebt gemaakt is er één editie beschikbaar met daarin voorbeeldpagina's. De voorbeeldpagina's zijn ook beschikbaar als template die je kunt gebruiken om snel zelf pagina's te maken.
  • Klik op 'CREATE NEW EDITION' om een nieuwe lege editie te maken.
  • Geef je editie een naam en klik op Opslaan

3 EEN Pagina AANmaken en INSTELLEN

A. Pagina aanmaken
  • Maak een eerste pagina aan binnen de zojuist aangemaakt editie:
    • Klik op nieuwe pagina maken
    • Kies onder MIJN TEMPLATES voor een van de basistemplates, bijvoorbeeld 'Headerphoto small' (of kies voor Blanco Template en ga zelf een pagina opbouwen met secties en contentblokken; in deze Quick Start gaan we uit van een pagina gebaseerd op de template 'Headerphoto small').
    • Geef de pagina een naam en klik op Opslaan.

B. Een pagina bewerken / instellen
  • Nadat je je aangemaakte pagina hebt opgeslagen zie je deze in edit mode (bewerkmodus); klik op 'VOORBEELD' (in de paarse balk) om te zien hoe je lezer de pagina ziet. Klik daarna weer op 'TERUG NAAR BEWERKEN' om terug te keren naar de Bewerkmodus.
  • Bij sommige templates, bijvoorbeeld de template Cover1, heeft de pagina een achtergrondfoto. Die stel je in bij PAGINA-INSTELLINGEN in de paarse balk. Klik hierop. In de pagina-instellingen zie je achtereenvolgens:
    • Pagina-titel; dit is de paginanaam die je al hebt opgegeven. Daaronder de subtitel. Deze staat in het pagina-overzicht van het overlay-menu (die opent via menu-button  linksonder in de pagina) onder de titel. Pas deze aan.

• Miniatuur van pagina: de afbeelding die wordt gebruikt in het  pagina-overzicht in het overlay-menu. Pas deze aan.
      page thumb, paginatitel, paginasubtitel

• De achtergrond-instellingen:
      • Een achtergrond-afbeelding (of video) voeg je in via de media manager. De standaard instellingen zijn vaak goed maar afhankelijk van de voorstelling op de afbeelding kun je de instellingen wijzigen:
        • Instellingen voor de afmeting en de positie van de achtergrond-afbeelding
        • De manier waarop de afbeelding wordt getoond op desktop en op kleinere schermen (responsive)
    • De meta-beschrijving van de pagina die ook wordt gebruikt door zoekmachines.
      • NB. Door een meta-beschrijving aan je pagina mee te geven verbeter je de zoekresultaten van je pagina.

C. Templates maken en beheren
  • Als je een pagina hebt gemaakt of aangepast die je wilt hergebruiken klik je op de button 'PAGINA OPTIES' van die pagina (in de paarse balk) en selecteert 'Maak een Template'. Ook kun je een pagina kopiëren voor hergebruik binnen dezelfde editie.
  • Je kunt je templates beheren in de Template-bibliotheek :
    • Klik in de pagina op 'Editie bewerken' (in de paarse balk) en in het zijmenu (linkerkant) op Templates beheren.
    • Om de eigenschappen van de template aan te passen (template-naam en eventueel toegekende tags) klik je op het potloodje bij het template in het overzicht.
    • Template verwijderen door op X te klikken

4 Content bewerken

Als je een contentblok wilt bewerken ga je er in de bewerkmodus (edit mode) met je muis overheen en klik je op het potloodje   rechts bovenin het blok.

• Klik in Cover1 bijvoorbeeld op het potloodje   in het blok van het logo.
    Afbeelding
    Quickstart edit content blok
    • Pas het logo aan door eerst het Magzmaker-logo te verwijderen en je eigen logo te selecteren in de Media Manager.
      • Via 'beeldverhouding' kun je een andere afmeting van de afbeelding selecteren of je gebruikt de originele verhouding van de afbeelding.
      • Via 'Afbeelding titel' kun je een bijschrift bij de afbeelding (het logo) plaatsen.
    • De andere instellingen kun je laten staan maar je kunt natuurlijk ook aanpassingen maken in de weergave van logo: de uitlijning, de padding (afstand tot de rand van het blok), de marges (de afstand tot de rand van de sectie) en de breedte van het element. Ook kun je hier de achtergrondkleur en de transparantie van het blok instellen. Verder kun je een animatie aan het blok aangeven en geavanceerde instellingen aanpassen.
  • Klik in Cover1 vervolgens op het potloodje rechts van de koptekst
    • Nu kun je de teksten aanpassen. Als je dit per regel(s) doet blijven de stijlen die aan de tekstregels zijn toebedeeld behouden.
      • Je kunt de stijlen ook aanpassen via de knoppen in de menubalk van de editor. Kies 'Opmaak' voor de toekenning van koppen en 'Stijl' voor tekststijlen als kleur of tekstschaduw aan een geselecteerd stukje tekst.
    • Op dezelfde manier als het logo kun je ook de weergave van een tekstblok aanpassen.

5 Werken met secties binnen een pagina

Alle content-blokken worden geplaatst binnen een sectie. Een sectie is een deel van de pagina dat is ingedeeld in een aantal kolommen.

A. Contentblokken toevoegen aan een sectie
  • In iedere kolom van een sectie zie je een '+' staan met de tekst 'Add block'. Als er al contentblokken in een sectie staan staat de '+' hieronder. Klik hierop en je kunt een keus maken uit de beschikbare soorten contentblokken: Afbeelding, Button, Masonryblok, Slick slider, Tekstblok en Video

• Stel de content in op dezelfde manier als hierboven bij 'Content bewerken'.

B. Sectie toevoegen aan een pagina

Met het Magzmaker Publisher abonnement kun je secties (lege en gevuld met voorbeeld content) uit de sectiebibliotheek toevoegen aan je pagina's. Met het Magzmaker Professional abonnement kun je ook zelf secties aanmaken en toevoegen aan je bibliotheek.

• Magzmaker Professional abonnement: Onder iedere sectie staat een button '+ Sectie toevoegen' en een button 'Sectie invoegen uit bibliotheek'
  • Magzmaker Publisher abonnement: Onder iedere sectie staat een button 'Sectie invoegen uit bibliotheek'
  • 'Sectie invoegen uit bibliotheek': Je kunt een voorgedefinieerde sectie uit de bibliotheek toevoegen. Dit kan een lege sectie (Blanco secties) zijn met alleen een bepaalde kolomindeling waarin je zelf contentblokken gaat toevoegen. Of je kiest een opgemaakte sectie met beeld en tekst uit de voorbeeldpagina's (Custom secties), de content in deze secties kun je wijzigen, de opmaak blijft behouden. Op die manier kun je snel een pagina opbouwen.
  • '+ Sectie toevoegen': voeg een blanco sectie toe, en kies voor een indeling in 1 t/m 6 kolommen
    • In het venster dat nu verschijnt kun je de sectie een naam geven en onderin de grootte van de kolommen instellen.
      • NB. Het totaal van relatieve breedtes moet altijd 12 zijn. Als je bijvoorbeeld kiest voor een 3-koloms-indeling staat de verdeling standaard op 4-4-4 (samen 12). Dit kun je bijvoorbeeld aanpassen naar 2-4-6, of een andere verhouding zolang het totaal maar 12 is.

C. Sectie aanpassen
  • Boven iedere sectie is een label met daarin de naam van de sectie.
  • Klik hierop om de instellingen van de sectie aan te passen